Fiske

Fisking er en populær aktivitet her til lands, og helt siden steinalderen har folk halt opp fisk. Det er mange ulike former for fiske, og vi vil her gå kort gjennom noen av dem.

Ferskvannsfiske

Igjen sier vel navnet mye. Denne typen fiske foregår i ferskvann. I motsetning til saltvann trenger man her tillatelse for å fiske, og det får man ved å kjøpe fiskekort. Dette fås hos grunneieren. Barn kan generelt fiske gratis i perioden 1. januar til 20. august.

Isfiske

Som navnet tilsier er dette en vinteraktivitet. Her gjelder det å finne et islagt vann, og det første som må gjøres er å sjekke tykkelsen på vannet. Dette er ekstremt viktig, slik at du ikke risikerer å falle gjennom isen. Når det er gjort finner man et egnet sted og borer et hull i isen med et isbor, slik at man kommer ned til fisken. Deretter er det bare å sette seg til rette og vente på napp. Det finnes egnede stenger for isfiske. Men husk å kle deg godt før du begir deg ut på isen. Du finner egnede klær til barna på kidsbrandstore.no

Slukfiske

Slukfiske er populært overalt, og kan utøves både i fersk- og saltvann. Ved slukfiske bruker man åpen eller lukket haspelsnelle (eventuelt en multiplikatorsnelle om man er mer dreven) festet til en egnet fiskestang. Kroken man bruker kalles sluk, og denne skal imitere småfisk. Man kaster ut snøret, og sveiver deretter inn med små pauser underveis. Dette vil få sluken til å svømme støtvis, i likhet med hva småfisk gjør. I tillegg er det mange andre teknikker man kan øve inn for å øke sjansen for fiskelykke. Og her er det mulighet for storfangst.

Dorging

Dorging foregår oftest på sjøen, fra båt, men det er også vanlig i ferskvann. Man har et snøre med fortom og søkke, med en eller flere kroker festet til. Deretter kjører man båten sakte mens man holder snøret etter seg. Det morsomme med dorging er at man kan få opp flere fisk på en gang, noe som kan gi litt utfordringer – og det liker hobbyfiskere.

Meitefiske

Meitefiske foregår med naturlig agn, for eksempel meitemark, snegle, reker, maggot eller ost. Så lenge folk har fisket har meitefiske stått på dagsordenen. Det finnes et utall utstyr for meitefiske, og dette er en aktivitet som passer de fleste aldersgrupper.

Fluefiske

Dette er en av de mer avanserte måtene å fiske på, og det krever en god del trening. Man benytter egne stenger. Man benytter en kunstig flue som agn, og med en innøvd kasteteknikk skal fluen imitere et ekte insekt og dermed vekke fiskens oppmerksomhet. En dreven fluefisker vet nøyaktig hvor fluen hans vil lande. Som du kanskje skjønner er ikke dette en aktivitet for nybegynnere, men med trening vil du garantert bli revet med.

Dette er bare noen av fiskemetodene som finnes. Fisking er både spennende og avslappende, så det er absolutt å anbefale om du ikke har forsøkt det før. Og det er også en super aktivitet for barna.

Leave a Reply