Fiske og fangst – håndtering og oppbevaring av fisk

Det å fiske er en kjent måte å tilbringe fritiden på. Mange fisker hele dager, nyter vannet og været, tar med seg fangst hjem eller gir til noen de liker. Uansett hva man bestemmer seg for å bruke fangsten til, er det viktig å passe på at fisken opprettholder sin kvalitet før den blir servert.

Men hvordan egentlig passe på at fisk holder seg fersk etter mange timer i båten eller ved elva?

Viktig med matoppbevaring

Tar du med hjem fisk som ikke ble oppbevart i riktig temperatur, risikerer du to ting. Enten kan det føre til kasting av mat – noe vi i Norge stadig kjemper mot, eller til matforgiftning.

Når det gjelder sistnevnte er fisk et av de produktene som kan føre til en ganske kraftig matforgiftning.

Med dagens teknologi har fiskere ganske mange muligheter. Ved å sikre seg profesjonelt utstyr til matoppbevaring, kan man unngå fare for matforgiftning og matkasting.

Poenget med matoppbevaring i marka er å bruke redskap som kan enkelt kobles til campingvogn, bil eller båt. Den slags oppbevaring skal virke uansett hvor høyt temperaturen stiger og hvor lenge ønsker man å forbli ute. En kjent og smart løsning for fiskere er en [b]kjøleboks[/b]. Det finnes ulike kjølebokser isolert med polyuretanskum og som kan brukes i ovennevnte transportmidler. Slike kjølebokser er en selvfølge, er enkle å bruke og trenger ikke koste vanvittig mye.

Det er flere kjente butikker og nettsider man kan besøke for å finne det riktige utstyret uten å betale for mye. En kjøleboks i bra kvalitet og rimelig pris kan kjøpes for eksempel på byggmax.no. Du kan enten velge en større kjøleboks til campingvogn eller en bæreveske med kjøleboksen inni.

Vil du også spise fisken du har fanget, kan du se på utvalget av griller samtidig.

Det å oppbevare fisk i kjøleboks er selvfølgelig viktig, men det er ikke det eneste som må tas i betraktning når man fisker. Hele prosessen fra fisking til servering må gjennomføres nøyaktig.

For det første, forbered alltid kjøkkenet før du håndterer fisk. La ikke andre produkter som vil spises rå ligge i nærheten av fiskekjøtt. Etter at du har laget fisk, må du spesielt forsikre deg om at alle overflater og kjøkkenutstyr er vasket godt etter matlaging. Ikke la fisken ligge i kjøleskapet lengre enn én dag – da risikerer du vekst av bakterier i kjøttet.

Husk også alltid å oppbevare fiskeutstyr rent og pent, rengjør elementer etter fisking.

Husk at alt i alt, med mindre du tenker å slippe fisken fri, er det gjerne noen sitt måltid du er ansvarlig for. Det betyr at uforsvarlig håndtering og oppbevaring av fisk kan føre til seriøse helseproblemer til de som vil nyte det du har fanget.

Leave a Reply